Kategoriler

15 Aralık 2012 Cumartesi

ROMA: Kilise ve Bazilikalar

KİLİSELER:


Roma gezi yazımızı yazarken farkettik ki Roma’da bir çok kilise gezmişiz, içlerindeki değerli motifleri fotoğraflamışız. Özellikle barok mimari tarzının etkilerini ve Rönesan akımının izlerini gözlemlediğimiz bu kiliselerin bazılarını ayrı bir yazı konusu yapmaya karar verdik. Fazla bilgi vermeden görselleri fazla olan bir deneme yazısı yazdık. Umarız ilginizi çeker...


SAINT’IGNAZIO KİLİSESİ: 1626-1650 yılları arasında Barok tarzında yapılmış katolik kilise. Kilisenin içine girildiğinde Cizvit Rahibi olan Fra Andrea Pozzo’nun Aziz Ignatius’un cennete girişini betimlediği, göz yanılsaması yaratan tavan freski mükemmel.








GESU KİLİSESİ: Protestan tehditi karşısında inanları tekrar geri kazanmak için Roma Kilisesi içinde ent etkin savaşlardan birisi de İspanyol Ignatius Loyola tarafından yürütülmüş.

Cizvitli Azizi Loyola’nın önderliğinde merkezi manastır ve ana kilise olan Gesu Kilisesi 1568 yılında yapılmıştır. Ön cephede Barok tarzı mimarının dikkat çektiği kilisenin içinde tarikatın kurucusu Aziz Ignatius’un muhteşem mezarı vardır.






anonim





anonim

SAN GIOVANNI IN LATERANO: Roma Katolik dünyasının ana kiliselerinden biri olarak kabul edilir. 4. yüzyıllın başlarında Constantinues tarafından yapılmış bu eser zaman içinde yangınlar ve depremler nedeniyle aynı yerde yapılan 6. ya da 7. yapıdır. Barok tarzı mimarinin etkili olduğu bazilikanın ön yüzünde Hz. İsa, Vafticzi Yahya ve kilise bilgelerinin 15 dev hekeli bulunur.Girişte kullanılan yeşil broz kapılar Roma’daki Forum’dan getirilmiştir. Bazilika’nın içindeki beyaz ve gri renkler mekana bir ağırbaşlılık kazandırmış. Ayrıca, Bernini’nin öğrencileri tarafından yapılan Havari heykelleri ve yer döşemelerindeki renkli mermer kakmaları da görülmeye değer.





















SANTA MARIA MAGGIORE: Bakire Meryem’e adanan en büyük ve en muhteşem kilisedir. 4. yüzyılda Bakire Meryem’in kendisine görünmesinden sonra Papa Liberus tarafından yaptırılmıştır.












SANTA MARIA DEL POPOLA: Popola Meydanında bulunan bu kilise 1099 yılında Papa 2. Parchal tarafından inşa ettirilmiştir. Dış cephesi basit bir barok mimarisi ile düzenlense bile, kilisenin iç kısmında 15. yüzyılın sonlarında görülen erken renösans etkileri hissedilir. Raphael, Bernini, Carragi gibi ünlü ressamlerın yaptığı tablo ve tavan freskleri kilisenin ihtişamını arttırmakta.


Anonim


Anonim






SANT’IVO: 1642 yılında yapımına başlanmış barok mimari tarzındaki bu kilise Aziz Yves of Brittanny’e adanmıştır. Rivayet odur ki avukat Yves, 1200’lü yıllarda adaletsiz vergi sistemine verdiği mücadele sonrasında aziz olarak kutsanmıştır.


TRINITA DEI MONTI:1500’lü yılların başında yapılmaya başlanan barok tarzı bu kilise, İspanyol Merdivenlerine hakim konumuyla öne çıkmaktadır. Kilise ve çevresindekiler (Villa Medicine) bugün de Fransız Devletine aittir.










AŞK ÇEŞMESİNİN yanındaki kilise:







Aslında Roma'da gezilecek başka önemli kiliseler de var: San Clemente Basilikası, San Lorenzo fuori le Mura Basilikası,Saint Agnese fuori le Mura Kilisesi, San Paolo Bazilikası vb.

Dinler tarihine ilgi duyanlar için Roma tam bir cennet. Roma'ya gelindiğinde, bizce bu dini mağbetleri gezmek içinde kesinlikle zaman ayırmalısınız.

Katolik mezhebinin kalbi olan St. Petro Bazilikası'nı bu yazımızda değerlendirmedik. "Vatikan-Tanrı Kent" başlıklı yazımızda St. Petro Bazilikası ile ilgili gezi notlarımızı bulabilirsiniz.
Sevgiyle kalın.
Gezi Tarihi: 14 Şubat 2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder