Kategoriler

23 Kasım 2012 Cuma

ALBÜM-Tarihi Kaleler

Bir çok yerde farklı mekanları gezerken (tekne turu, müzeler) kaleleri de her zaman gezi planımıza aldık. Bazılarını gezmek çok zahmetli oldu ama hepsine de değdi doğrusu.

Aşağıdaki tarihi kaleler umarız ilginizi çeker:


Belçika-Antwerp: Steen (Kaya) Kalesi. 1200-1225 yılları arasında kayalardan yapılmış.Bir efsaneye göre nehrin kenarındaki bu kalede şehirden haraç toplayan dev Druoon Antigoon yaşıyormuş


Dubrovnik-Eski şehri çevreleyen surlardan oluşan kaledir. Şehri korumak amacıyla 12 yy. yapıma başlanan kalede güçlendirme, eklemeler ve tamiratlar 17 yy. kadar sürmüş.


İtalya-Floransa: Piazza Della Signoria meydanında bulunan yapı: kaleye benzemektedir ve 1299 yılında Arnolfo di Cambio tarafından yapılmış ve Medici ailesinin ikametgahı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Şehrin en önemli sembollerinden biridir. 1300 yılında, Floransa Cumhuriyetinin bir sembolü olmuştur.


Suriye-Halep Kalesi: Dünyanın en eski kalelerinden biri olduğu belirtilen Halep Kalesi’nden başta Babilliler olmak üzere Mezapotamya devletleri, Persler, Büyük İskender, Roma, Bizans, Emevi ve Abbasiler, Moğollar ve Memluklar, Eyyubiler, Selçuklular ve Osmanlılar, son olarak da Fransız işgalciler geçmiş. Anlatılana göre, bu kaleyi tarihte hiçbir ordu fethedememiş, ama işgalci güçlere teslim olarak ya da saray entrikalarıyla kale tarih boyunca sürekli el değiştirmiş.





Mısır-İskenderiye: Kayıtbay Kalesi, 1404 yılında İskenderiye Feneri'nin olduğu Faros Adası'na yapılmış. Daha sonra %90'nı yıkılmış olan kalenin 1984 yılında restorasyonu yapılmış.


İngiltere-Londra: Windsor Kalesi (1524-1525) Kraliyet rezidansı olarak kullanılmaktadır.


Midilli-Molivos: Cenevizliler tarafından yapıla kale, Osmanlılar döneminde bakımdan geçirilmiş ve Kuzey Ege denizini kontrol etmek için kullanılmış.


İsviçre-Montrö: Chillon Kalesi Leman Gölü’nün en güzel noktalarından birine kurulmuş, orta büyüklükte bir şato.


İtalya-Napoli:
Neapol Castel Nuovo’nun (Castel Nuovo Şatosu) 1279-1284 yıllarında Sicilya Kralı I. Carlo tarafından yaptırılan Şato ihtişamından bir şey kaybetmemiş.

İspanya-Sevilla: Real Alkazar


İtalya - Sicilya Adası'ndaki kalenin ön cephesi.

Zamanında kimisi defans amacıyla (yani kendine saldıranı püskürtmek amacıyla), kimisi belli bir bölgeyi güvenlik amacıyla korumak için yapılmış. Genelde yüksek surlar ile çevrilmiş, ya deniz ya da nehir kenarına kurulmuş bu yapılar günümüze kadar çok iyi korunmuşlar.

Sevgiyle kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder